Bezpečnost na prvním místě – párty stany

V druhém díle naší rubriky Bezpečnost na prvním místě se zaměříme na nejpoužívanější techniku venkovních akcí. Párty stany jsou nepostradatelnou součástí kvalitně zajištěné venkovní akce. Neposkytují totiž ochranu jen v případě nepřízně počasí, ale i proti slunci či v situaci, kdy je potřeba zajistit soukromí.

Jak jste na tom vy? Vybíráte stany podle kvality, nebo podle ceny? Dokážete se vůbec orientovat v široké nabídce? Opravdu jsou všechny nůžkové a velkoplošné stany stejné? Je cena pronájmu rozhodující? Víte, které typy stanů jsou skutečně bezpečné a které vás mohou ohrozit? A jakou vůbec potřebujete plochu stanů pro vaše hosty?

Nejen na tyto otázky vám odpovíme v tomto článku, který, jak doufáme, bude přínosem pro zodpovědné pořadatele. Probereme nejčastěji využívané typy a velikosti stanů. Nabídka na trhu je samozřejmě velmi široká, pokud tedy nezodpovíme některou z vašich otázek, budeme rádi, budete-li nás kontaktovat.

Jak velký stan si objednat

Nejběžnější přepočet je 1 m2 prostoru na jednoho hosta. Při stolovém uspořádání u kulatých stolů nebo při doplnění o rautovou tabuli počítejte raději s 1,5–2 m2 na jednoho hosta. Bude-li ve stanu probíhat nějaká hudební produkce, pak je třeba počítat i s místem pro DJ či kapelu a také s tím, že nejbližší hosty nemůžete posadit do těsné blízkosti před reproduktory.

Základní typy stanů

Pro základní rozdělení můžeme použít typ stanové konstrukce – potom rozlišujeme stany trubkové, nůžkové a velkoplošné.

Trubkové stany představují nejlevnější variantu přístřešku a my se jimi nebudeme hlouběji zabývat, jelikož na veřejných akcích prostě nemají co dělat. Pokud ještě v dnešní době hodlá nějaký dobrodruh ohrožovat sebe, své blízké či hosty při soukromých oslavách, tak prosím, ale my těmto stanům na veřejných akcích dáváme jasně červenou!

Nůžkové stany mají v různých kvalitách poměrně široké zastoupení na trhu. Jejich konstrukce i plachty se pohybují od hobby úrovně po profesionální kvalitu, kterou jako jedinou doporučujeme pro využití na veřejných akcích. Je k diskusi, zda je vhodnější ocelová, nebo hliníková konstrukce. Já osobně hlasuji pro hliníkovou. Některé stany mají konstrukci spojenu plastovými spoji, jiné kovovými. U levnějších typů stanů obvykle plastové spoje příliš nevydrží, vedle toho existují profi konstrukce, kde jsou i plastové spoje zcela v pořádku. Nicméně kov je kov.
Pro zjednodušení orientace v nabízeném množství variant bych doporučoval vybírat podle typu stojných nohou. U hliníkových konstrukcí se nejčastěji vyskytují dva profily. Nejpoužívanější jsou stojny se čtvercovým průřezem nohy a kvalitnější stojny s průřezem šestibokým. Důležitá je také tloušťka stojny: nejčastějšími průřezy jsou 35 mm, 40 mm, 45 mm, 55 mm. Čím bude větší průřez a silnější stěna, tím bude stan stabilnější a odolnější proti povětrnostním vlivům. V naší nabídce najdete stany s šestibokým průřezem stojny a tloušťkou 45 mm nebo 55 mm. Naše stany tak představují nejvyšší možný standard. Každopádně doporučuji se zcela vyvarovat stanům s menším průřezem nohy, než je 45 mm.
Profesionální nůžkové stany bývají nejčastěji využívány v rozměrech zastřešeného prostoru 3 × 2 m, 3 × 3 m, 3 × 6 m, 4 × 6 m nebo 4 × 8 m a obvykle se pomocí okapových dílců dají ještě dále spojovat do větších celků.

Velkoplošné stany zastupují ještě složitější téma než stany nůžkové. Pronajímatelé nejčastěji nabízejí dva druhy stanů: hobby stany trubkové konstrukce a profesionální velkoplošné stany. Nejběžnějšími rozměry stanů trubkové hobbymarketové konstrukce jsou 6 × 8 m, 6 × 10 m, 6 × 12 m atd. a jejich konstrukce je tvořena z množství trubek a spojek. Jde bezpochyby o nejlevnější řešení, ale na veřejné akce rozhodně nepatří! Při zhoršených povětrnostních podmínkách se tyto stany pro návštěvníky stávají značně nebezpečnými – hrozí zde rozpojení jednotlivých trubek a zřícení konstrukce. Na českém trhu však stále působí spousta nezodpovědných agentur, které vám tuto techniku rády pronajmou, jen aby vás „utáhly“ na levnější cenu. Velkoplošné stany jsou ale díky své velikosti a hmotnosti vybavením, na němž se v žádném případě nevyplatí šetřit.
Rozhodně doporučujeme využívat profesionální velkoplošné stany s atestem a v ideálním případě od českých výrobců. Tyto stany jsou na rozdíl od produktů z hobby marketů určeny pro profesionální použití. Nejčastěji se dodávají v modulech 8 × 4 m nebo 10 × 5 m, kdy delší strana tvoří průčelí. Tyto moduly se následně dají spojovat do libovolně dlouhého útvaru (například 10 × 5 m, 10 × 10 m, 10 × 15 m, 10 × 20 m, 10 × 25 m…) a v případě potřeby je lze pomocí okapových dílců propojit i bočními stranami. Výhoda velkoplošných stanů je zejména ve vysokém stropu se sedlovou střechou a také v tom, že na rozdíl od nůžkových stanů vás neomezuje velké množství nohou (jsou jen obvodové).

Nezapomeňte, že každý stan je nezbytné pevně ukotvit. Možností kotvení je opět celá řada (zátěžovými vaky, ocelovými nebo betonovými zátěžemi, barely s vodou, kotvením do měkkého povrchu, nastřelením do betonu, pomocí úvazu k pevnému předmětu atd.).

Důsledně také dbejte pokynů dodavatele, nepíšou je „pro srandu králíkům“! Při špatných povětrnostních podmínkách je pak třeba většinu stanů zaplachtovat a uzavřít bočnice, aby vítr nepodebral stan pod střechou.

Je jasné, že kvalita má svou hodnotu, a i když ne vždy platí, že nejdražší znamená automaticky nejlepší, šetření na nesprávných místech může mít v tomto případě až fatální důsledky. Při pronájmu, nebo nákupu této techniky prostě používejte zdravý selský rozum a jednoduše si porovnejte parametry. Po přečtení tohoto článku máte alespoň základní vodítko pro orientaci v této problematice. Pro podrobnější rady nás neváhejte kontaktovat.